Acid folic – elementar in perioada de preconceptie si in timpul sarcinii

acidfolic

Visul oricărei mămici în devenire este să aibă un bebeluș sănătos și să evite problemele și complicațiile în timpul sarcinii și la naștere.

Un ”must do” esențial pentru o sarcină fără complicații și pentru o naștere fără risc, dar și pentru a avea un bebeluș sănătos și fericit, este să începeți să folosiți din timp acidul folic. Este foarte inportant în perioada de preconcepție, dar și în primele două trimestre ale sarcinii.

Cele mai importante efecte ale acidului folic sunt creșterea celulară și regenerarea, la fel și prevenirea deformării fetale sau reducerea aparițiilor defectelor tubului neuronal. (spina bifida, anencefalia etc.)

Acidul folic ( vitamina B9) este o vitamină importantă din grupa B. Se regăsește în alimente cum ar fi legumele cu frunze verzi (de exemplu: spanac, varză, salată verde, gulii, etc.), broccoli, sparanghel, citrice (de exemplu: papaya, portocale, grapefruit etc.), fasole, mazăre, linte, avocado, semințe, nuci, morcovi, etc.

Doza zilnică de acid folic pentru o femeie în perioada de preconcepție și în primele două trimestre ale sarcinii este de la 0.4 mg, la 0.6 mg. Exemple:


 

1 măr (mijlociu)

0.055 mg

o clementină

0.011 mg

1 kiwi (mare)

0.011 mg

o jumătate de avocado

0.055 mg

1/4 ceașcă de semințe de floarea soarelui (decojite)

0.055 mg

1 pahar de suc de portocale (100%)

0.055 mg

2 ouă (mari)

0.033 mg

Pe cât se poate, încercați să obțineți acidul folic în mod natural, dacă este recomandat de medic puteți să îl luați ca și supliment alimentar, însă conform unor studii, suplimentul de acid folic este absorbit mai repede de către organism decât folatul (acid folic natural).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.