Activitati pentru baieti

21241734_s

De multe ori mă gândesc, fiind mamă de băiat, ce activități să-i propun copilului meu, ca să se dezvolte armonios. Băieții noștri ne văd de cele mai multe ori gătind, făcând curat în casă, spălând haine și eventual răsfoind un ziar, pentru că timp nu prea mai avem să citim o carte. Acest model clasic de familie, în care rolul femeii este să se ocupe doar de gospodărie, iar bărbatul e principalul furnizor de bani, se întipărește ușor în comportamentul celor mici. Cred că este important, atât pentru băieți, cât și pentru fetițe, să-și vadă părinții și în alte situații (mergând pe bicicletă, călătorind, vizitând un muzeu, etc.), nu doar în jurul bucătăriei. Așadar, am hotărât ca măcar de două ori pe săptămână să ne facem timp și pentru alte activități mai recreative și neobișnuite.

1. Cu bicicleta (tricicleta) la benzinărie

Băieții sunt atrași de obicei de peisajul urban și mai ales de cel industrial, unde pot admira betoniere, cisterne, macarale și alte utilaje. La grădiniță, cei mai mulți băieți erau preocupați de teme precum: construcții, mijloace de transport, obiecte ce pot fi rotite. Fiul meu, de exemplu, adoră benzinăriile. Mai ales pompele de benzină. De fiecare dată când pornim la un drum mai lung, îi face o deosebită plăcere să-l privească pe tatăl lui punând benzină în rezervor. Așadar, când ne plictisim în parc, îmbinăm utilul cu plăcutul și pornim la cea mai apropiată benzinărie de locuința noastră, ca să ”alimentăm” tricicleta. Drept pompă de benzină folosim pompa de aer, de la marginea benzinăriei. Această activitate îl motivează pe băiatul meu atât de mult, încât este în stare să pedaleze mai mult de 1 km, ca să ajungă la destinație. Scopul deplasării e desigur mișcarea. Mersul pe bicicletă îi face pe copii frumoși, dibaci și iscusiți. Pedalarea ajută la menținerea stării generale de sănătate, scade nivelul de colesterol din sânge, tonifiază și dezvoltă musculatura.

2. Vizităm biblioteca pentru copii

O vizită la Biblioteca Copiilor e un alt prilej să petrecem timp împreună, fără să ne gândim la treburile casnice. Dar, mai ales merită să descoperim informații interesante despre mediul în care trăim. Cu această ocazie, învățăm cum trebuie să ne comportăm într-o astfel de instituție. Vizitarea frecventă a bibliotecii este primul pas spre a-i arăta copilului nostru că cititul este un lucru bun, interesant și relaxant.

3. Proiectul ‘Acvariul’

Pentru această activitate, avem nevoie de un magnet legat de un băț. Aceasta va fi undița. Peștișorii îi vom crea din sârmă plușată. Punem peștișorii într-o găleată sau un castron de plastic și îl rugăm pe copilașul nostru să pescuiască peștii din ”mare”.

4. Monștri de plastilină

Fetițele fac de obicei flori, fluturași și prăjituri din aluat, dar băieților le place mai mult să formeze dinozauri, avioane și – de ce nu? – monștri de plastilină. Cel mai bine este să-i lăsăm pe cei mici să-și imagineze singuri acei ”monștri”. Sigur vor ieși din mânuţele lor niște creații inedite. Dar cel mai mult contează ca micuţii să fie suficient de motivați.

5. Șurubărim cu șuruburi uriașe

Șuruburile adevărate sunt cele mai bune jucării. Cine are băiat, sigur va fi de acord cu mine. În sfârșiturile de săptămână ploioase, niște șuruburi uriașe cu piulițe ne pot oferi cel puțin o oră de relaxare. Aceste șuruburi pot fi înșirate, numărate, aranjate după un anumit criteriu sau pot fi o parte dintr-un roboțel.

6. La meci de baschet

Meciul de baschet este o ocazie bună pentru o ieșire în familie. Desigur, ideal ar fi să și practicăm un astfel de sport, nu doar să-l savurăm ca pe un spectacol, însă vizionarea unui meci poate fi o activitate educativă și relaxantă pentru toată familia. E mai bine să evităm meciurile foarte mari și renumite, unde se adună multe lume. Aglomerația nu ne va binedispune.

7. Pictură cu cremă de ras

Crema de ras poate fi folosită drept tempera pentru pictură. Seara înainte de băiță, îl putem lăsa pe cel mic, să ”încerce” crema de ras.

Pictura cu cremă de ras e foarte practică, deoarece îi dezvoltă pe cei mici și în același timp ‘vopseaua’ se curăță ușor. Atenţie, însă! În cazul în care copilul are pielea sensibilă, crema de ras poate provoca iritații. Este indicat să o testăm înainte de a picta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.