Copilul meu nu are prieteni. De ce?

big

Dacă e să mă întrebe cineva care este cea mai eficientă metodă de educare, i-aș spune: răbdarea. De multe ori, noi adulții vrem rezultate spectaculoase în cel mai scurt timp posibil. Astfel de metode didactice pun prea multă presiune pe copii, și în multe cazuri, aceștia devin în timp anxioși. Doresc să vă reamintesc, deși sună deja a clișeu, că nu suntem toți la fel. Fiecare dintre noi se dezvoltă în ritmul lui, iar acest lucru nu înseamnă neapărat că micuțul nu se dezvoltă conform ”statisticilor citite pe internet”. În ziua de astăzi, avem prea ușor acces la multe informații și ca orice părinte îngrijorat pentru pruncul lui, tindem să percepem lucrurile mai dramatic decât sunt în realitate. Unii copii sunt mai timizi decât ceilalți și nu ne facem niciun bine dacă ne învinovățim singuri, spunându-ne că nu i-am oferit celui mic o educație corespunzătoare. Rolul nostru de părinți, în primul rând, este de a ne iubi necondiționat puiul, abia apoi urmează să-i observăm atent reacțiile și să-l ajutăm să treacă peste perioadele mai dificile din viața lui.

”Atunci când trebuie luată o hotărâre dificilă sau pe muchie de cuțit, concentrați-vă asupra chestiunii în cauză și luați decizia care vi se pare mai optimă; odată decizia luată, nu o revizuiți decât dacă vreun fapt nou vă ajunge la cunoștință. Nimic nu este mai epuizant decât indecizia și nimic nu e mai neproductiv decât ea.”

Copiii încep să socializeze cu ceilalți de la vârsta de 3 ani. Înainte de această perioadă, mai mult se joacă cu părinții lor sau singuri. Deși în ultima perioadă au apărut diverse grupuri de socializare, din punctul meu de vedere, creșa și grădinița rămân în continuare instituțiile unde copiii au posibilitatea să interacționeze pentru o perioadă mai lungă de timp. În grupa mică, este un lucru cât se poate de firesc ca prichindeii să aibă prieteni noi în fiecare săptămână. Conflictele și împăcările între prieteni sunt dese, dar sunt firești și necesare. Învățând să comunice și să construiască prietenii, cei mici se vor dezvolta în adulți sănătoși emoțional.

Se poate întâmpla ca micuțul nostru să aibă dificultăți în a se adapta în grup. Primul lucru pe care îl putem face ca părinți, este să aflăm care sunt motivele ce stau la baza singurătății celui mic. Copiii mici reacționează diferit la factorii stresanți. La grădiniță, vrând-nevrând cei mici sunt nevoiți să se confrunte cu situații incomode lor, precum: împărțirea jucăriilor, împărțirea spațiului de joacă, acceptarea unor reguli de bază etc. În aceste situații, unii copii dau dovadă de egoism, chiar de agresivitate, în fața colegilor lor. Nu vor să își împartă jucăriile cu nimeni, sunt uneori chiar violenți. Alți copii au tendința să evite astfel de conflicte și se refugiază într-un colț al sălii. Acești copii sunt cei care nu devin populari și interacționează puțin cu ceilalți de vârsta lor.

Copiii ”obraznici” sunt cei care reacționează la disconfort prin mișcare. Acești copii nu sunt violenți, dar nu țin cont de regulile grupului. Nu stau în semicerc ca ceilalți, nu cooperează cu educatoarele, par răsfățați și needucați, și drept urmare sunt pedepsiți frecvent. Ei devin ”oile negre” ale grupului și odată etichetați, ajung să fie marginalizați.

Cum să ne ajutăm copilul să își facă prieteni

1. Să primim periodic musafiri

Abilitățile sociale se învață prin exersare, iar copiii, la vârste fragede, învață prin imitare. Cei mici ne imită comportamentul și astfel își formează deprinderile. Cu cât ne văd mai des că discutăm și interacționăm cu ceilalți din jur, cu atât mai bine. Chiar dacă la început avem impresia că această strategie nu dă roade, e bine să fim consecvenți. Deprinderile se consolidează în timp.

2. Să mergem des în vizită la alte familii

Se întâmplă ca cei mici să fie stresați de un mediu nou. Ducându-i în spații noi, le putem observa mai bine comportamentul. Astfel, putem lua măsurile necesare, pentru a corecta reacțiile nedorite.

3. Să-l învățăm pe cel mic abilitățile sociale, prin jocuri

Reacțiile nedorite pot fi corectate și prin joc. Cele mai eficiente activități didactice pentru corectarea unor comportamente nedorite sunt: poveștile cu tâlc, jocurile de rol și jocurile dramatice. Seara, înainte de culcare, îi putem citi celui mic o fabulă sau o poveste cu tâlc.

4. Să-l implicăm în sporturi de echipă precum : fotbal, handbal, volei

Sportul îi ajută pe copii să interacționeze și să fie disciplinați. Jocul de echipă îi determină pe micuți să respecte câteva reguli simple, iar fiecare jucător are rolul lui, astfel nimeni nu rămâne marginalizat.

5. Să avem răbdare cu el

Nu vom reuși să corectăm comportamentul copilașului nostru, din prima încercare. Însă, este important să nu-l certăm des, să nu-l facem să se simtă mic, neajutorat și prostuț. Precum colicile, și această perioadă mai grea este doar o etapă de dezvoltare, iar lucrurile se vor îndrepta până la urmă. Să nu ne pierdem încrederea în forțele noastre și în copilul nostru.

Aricol de Imola Ognean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.