Cum ne pregatim pentru alaptare?

pregatirem

Alăptarea reprezintă de departe, mult mai mult decât doar o simplă modalitate de a-ṭi hrăni copilul. Alăptarea este o continuare psihologică a ciclului normal de reproducere, iar bebeluṣii se nasc cu instinctul de a găsi singuri mamelonul ṣi a se hrăni. Totuṣi, mamele nu ṣtiu în mod instinctiv cum să alăpteze. Astăzi, multe femei nu au văzut niciodată cum se alăptează un copil, nu au mame experimentate ṣi poate nici nu au prietene care au alăptat. Asfel, ele trebuie să înveṭe pe cont propriu ce au de făcut.

Cele mai multe mame vor să alăpteze, ratele de iniṭiere a alăptării sunt mari, dar numărul femeilor care alăptează exclusiv scade vertiginos în primele luni de viaṭă ale copilului. Succesul alăptării depinde foarte des de încrederea și hotărârea mamei.

Odată ce ai decis să-ṭi alăptezi bebeluṣul, ce poṭi face în timpul sarcinii pentru a te pregăti pentru acest proces?

Ỉn general, corpul tău face cea mai mare parte din treabă, dar iată ce ai putea face pentru a-ṭi uṣura munca:

găseṣte ṣi participă la cursuri de alăptare – vei afla multe lucruri, vei putea viziona filmuleṭe ṣi vei întâlni alte mămici care au acelaṣi ṭel.

adună, citește cât mai multe informaṭii din surse bine documentate (La leche league, Jack Newman, etc.)

o altă modalitate excelentă de a învăṭa despre alăptare este să vă petreceṭi timpul alături de femei care îṣi alăptează bebeluṣii.

Cum îṭi îngrijeṣti sânii pentru alăptare

Ỉn timpul sarcinii, sânii se pregătesc singuri, acinii glandulari ṣi celulele care vor produce lapte se înmulṭesc, numărul vaselor de sânge de la nivelul sânilor creṣte, probabil ai sesizat ṣi tu acest lucru,în majoritatea cazurilor cel mai bun lucru este să îṭi laṣi sânii în pace.

Evită să îṭi speli sânii cu săpun sau în exces, pentru a nu îndepărta substanṭele naturale produse de acele glande micuṭe care se observă pe areola mamară (glandele Montgomery), dacă ai sânii mai sensibili îṭi sugerez să stai cu ei la aer cât mai mult timp, de asemenea evită să porṭi sutiene sau haine prea strâmte care îi pot irita.

Masajul sânilor ṣi stimularea mameloanelor în timpul actului sexual este de asemenea, o foarte bună pregătire. (dacă ai un istoric de naștere prematură, ar fi bine să eviți această metodă).

Mărimea sânului nu contează, astfel că, dacă îṭi faci griji că ai sânii prea mici, poṭi să stai liniṣtită. Forma ṣi mărimea sânului este dată de ṭesutul adipos. Glanda mamară propriu-zisă ( care produce laptele) este compusă din 15-25 lobi dispuṣi radial în jurul areolei, un lob este format din mai multe subunităṭi numite lobuli, care sunt formate la rândul lor din mai multe alveole (10-100) compuse din unităṭi secretorii (acini) și unităṭi contractile responsabile de ejecṭia laptelui în subducte,care se varsă în ducte. Acestea se unesc la nivelul mamelonului în canale(5-10) prin care iese laptele.

Folosirea prosoapelor sau frecarea mameloanelor, în speranṭa că nu vei avea ragade este de evitat. Ragadele se formează prin poziṭionarea incorectă a bebeluṣului la sân, ele trec în momentul în care bebeluṣul este ataṣat corect.

3 paṣi simpli pentru alăptare:

1.INIṬIEREA ALᾸPTᾸRII IMEDIAT DUPĂ NAṢTERE (chiar imediat)
2.ALᾸPTAREA FRECVENTᾸ EXCLUSIVᾸ (FᾸRᾸ SEPARAREA MAMEI DE COPIL- ex: asistenta a fost tare draguṭă mi, l-a luat peste noapte și i-a dat lapte praf)
3.ALᾸPTAREA CORECTᾸ ( BEBELUṢUL PRINDE CORECT SÂNUL, ATENṬIE LA POZIṬIE ṢI ATAṢAREA BEBELUṢULUI LA SÂN)

De reținut: Poṭi să îṭi masezi sânii cu ulei de migdale (sau orice alt tip de ulei vegetal) după ce faci baie!

Nu folosi săpun, pentru că usucă pielea ṣi substanṭele lubrifiante naturale ale pielii.

Poartă un sutien confortabil, de preferinṭă din bumbac, care să îṭi susṭină bine sânul. Acesta îṭi va fi de folos ṣi după naṣtere, când sânii tăi vor fi plini cu lapte.

ATENṬIE: Nu lăsaṭi pe nimeni să vă tragă, apese, stoarcă, strângă de mamelon sau de sân sub nicio formă!!! Alăptarea nu doare!!

Articol de Adina Iancu

Un raspuns pentru Cum ne pregatim pentru alaptare?

  1. radu a spus:

    Articol instructiv si folositor pentru viitoarele mamici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.