Implicarea familiei in educatia copiilor

imolaarticolnagy

Mediul familial care încurajează învăţarea este mai important decât situația financiară, nivelul educaţional și valorile culturale. Implicarea părinților în educația copilului este benefică și contribuie semnificativ la dezvoltarea multilaterală a micuțului. Astfel, școala încearcă să-i includă și pe părinți în activitățile școlare și extrașcolare, deoarece implicarea familiei este văzută de specialiști drept un factor important pentru reușita copilului. Faptul că părinții se implică susținut în activitățile școlare îi determină pe copii să fie mândri de familia lor.

Instituțiile de învățământ fac primul pas spre o bună colaborare cu familiile elevilor, oferindu-le părinţilor o gamă largă de activităţi la care pot participa, interveni. Unii părinți pot fi invitați de exemplu, să vorbească despre meseria sau ocupația lor în fața întregii clase. Elevii pot percepe această inițiativă ca și cum părinții ”aleși” sunt cei inteligenți și că școala îi apreciază doar pe ei. Nu toți copiii au părinți cu studii superioare și dacă unii elevi vor fi mândri de valorile lor, alții se vor simți inferiori față de colegi. Îmi aduc aminte că și părinții mei au fost implicați într-o formă sau alta în educația mea. Mama pregătea prăjituri pentru diferite evenimente organizate de școală, precum balul mascat sau serbările de sfârșit de an. Părinții mei contribuiau anual la fondul școlii cu o sumă de bani, stabilită uneori de conducerea unității de învățământ. Deși implicarea familiei este esențială pentru dezvoltarea copiilor, se poate întâmpla ca mesajul transmis astfel elevilor, să fie perceput greșit. Prin faptul că părinții erau solicitați să contribuie financiar la diverse activități, mulți dintre noi credeam că rolul părinților se rezumă la ”finanțator”.

În școlile americane, părinții sunt invitați să participe la activitatea școlară într-un proiect denumit ”Take your family to school week” (săptămâna în care toată familia vine la școală). Timp de o săptămână, părinții au posibilitatea să participe la diferite activități școlare împreună cu copiii lor, fără să se pună accent pe meseria sau studiile părinților. În sistemul nostru educațional, s-a introdus recent o inițiativă similară denumită ”Școala Altfel”, la care sunt bineveniți și părinții și unde copiii se pot familiariza cu educația nonformală. Școlile primare din Anglia de exemplu, organizează cursuri pentru părinți, pentru a-i învăța cum să-și ajute copiii la temele pentru acasă.

Unii părinți au o anumită reținere față de astfel de activități, însă acestea pot fi mult mai educative pentru copii, decât activitățile școlare obișnuite.

Articol de Imola Ognean

Sursa  foto: etsy.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.