In drumetie, alaturi de cei mici

big

Pare de necrezut, dar pentru copii o mini-vacanță cu cortul poate fi la fel de captivantă, precum o excursie ”all inclusive”, într-o destinație exotică. Lăsând deoparte distracția, dormitul în aer liber este sănătos și întărește sistemul imunitar al celor mici. Înainte să pornim în drumeție, este bine să ne alegem cu chibzuință traseul. Cel mai bine, e să optăm pentru trasee scurte, pe care le putem parcurge în maximum 3 ore. Important este să-i determinăm pe prichindei să perceapă drumeția ca pe o ”aventură”, astfel nu va trebui să ne întoarcem înapoi, de la jumătatea drumului. Înainte de a porni, este nevoie să-i implicăm și pe cei mici în toată organizarea traseului. Le arătăm busola și le explicăm cum se folosește. Dacă avem GPS, îl putem ruga chiar pe puiul nostru să marcheze punctele cheie pe traseu. Iată câteva idei, care transformă o drumeție, într-o aventură!

1. Căutarea de comori – sau Geocaching

Geocaching este un joc la nivel mondial, în care cineva ascunde o cutie, publică coordonatele GPS ale ascunzătorii pe Internet, pe site-ul www.geocaching.com, iar o altă persoană se aventurează cu GPS-ul în căutarea comorii. Dacă prichindelul nostru este suficient de mare încât să perceapă regulile jocului, putem porni cu el în căutarea comorii. La rândul nostru, și noi putem pregăti o mică cutie cu o ”comoară”, pe care o vom ascunde undeva pe traseu.

2. Micii biologi explorează vegetația

Cei pasionați de frumusețea și varietatea vegetației pot porni în căutarea celor mai interesante plante. E bine să avem la noi o lupă și o carte de botanică, cu ajutorul cărora vom putea identifica plantele descoperite pe traseu. Le fotografiem pe fiecare în parte și ajunși acasă, putem developa fotografiile. Aceste poze introduse într-un album pot fi transformate într-un ierbar valoros, din punct de vedere educațional.

3. La cules de fructe de pădure

Gurmanzii pot alege un traseu plin cu delicii proaspete din natură. Cutreierând pădurea, copiii vor fi încântați de fructele de pădure descoperite. Dacă nu cunoaștem suficient de bine acești arbuști, e indicat să renunțăm la ideea culesului de fructe.

4. Pe urmele lui ”Bigfoot”

Mai toți copiii au auzit de povestea lui ”Bigfoot”. ”Bigfoot este descris drept o creatură cu înfățișare de maimuță, cu înălțimea între 2 și 3 metri, cântărind aproximativ 230 de kilograme. Este acoperit de o blană de culoare maro-întunecat sau roșcat-întunecat. Unii martori au spus că acesta are ochi mari, o sprânceană care iese ușor în evidență și o frunte mică. Se spune că unii martori au simțit un miros neplăcut în jurul creaturii. Urmele enorme de picioare, care au fost găsite, sunt de aproximativ 60 de centimetri lungime și 20 de centimetri lățime. ”

Pe traseu, cei mici pot cerceta urmele personajului și pot asculta sunete naturii.

5. Trasee istorice

Traseul drumeției noastre poate fi și o cetate sau un castel. Nu vom face o alegere greșită, deoarece copiii sunt atrași de astfel de clădiri spectaculoase. Fetițele se vor simți adevărate prințese odată ajunse în castel, iar băieții vor deveni cât ai clipi, eroi și viteji. Procedăm corect dacă le povestim celor mici și legendele castelului unde urmează să ajungem.

6. Popas – artă în natură

Chiar dacă pornim în drumeție cu cortul, este bine să avem în bagaj un carnețel, câteva creioane și crete colorate. Copiii obosesc repede.

Bibliografie:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Bigfoot

Articol de Imola Ognean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.