Jocul de-a calul

featuredpicture

“Copilul încălecat pe băţul său gândeşte că se află călare pe un cal din cei mai straşnici, pe care aleargă cu voie bună…..şi-l struneşte cu tot dinadinsul, şi răcneşte la el din toată inima, de-ţi ie auzul; şi de cade jos, crede că l-a trântit calul, şi pe băţ îşi descarcă mânia în toată puterea cuvântului…” scrie Ion Creangă, în  Amintiri din copilărie.
Iată că, de atunci nu s-au schimbat multe, în ceea ce priveşte jocul natural al copiilor mici. Chiar dacă trăim în era digitală, băţul încălecat nu-şi pierde valoarea, ci rămâne în topul jucăriilor de succes. Pentru copilul preşcolar, băţul încălecat este real, ca şi cum ar fi un bidiviu frumos, alb, cu coama pieptănată. Calul pe băţ este hrănit, adăpat, dar chiar şi strunit, mustrat când îşi trânteşte călăreţul la pământ. Joaca de-a calul este un joc de rol, deseori bazat pe imitare şi inspirat din mitologie, basme populare, romane şi desene animate.
Copilul îşi „construieşte” scenariul jocului său în funcţie de ce a auzit, ce a văzut şi prin ce experienţe a trecut. Atracția deosebită a copiilor față de cai (sau de orice obiect de care sunt pasionați) poate fi folosită foarte ușor în scopuri didactice. Copilul învață jucându-se, ascultând povești, poezii, desenând, creând și dansând. Rolul nostru ca adulți este să găsim acele resurse, prin care, fără prea multe pregătiri, copilul poate să își însușească aproape spontan anumite informații. Printre aceste resurse se numără basmele populare, rimele din folclor, dansurile populare, mitologiile, dar și unele romane sau desene animate alese cu chibzuință.

Calul în basme

Calul a fost iubit de români de când aceștia există ca popor. În toate baladele şi colindele, voinicii, haiducii au cai puternici şi frumoşi. Copilul  atras de cai ascultă cu plăcere acele basme populare, în care calul şi călăreţul fac o echipă de neînvins. Basmele au puterea să transmită copilului nişte mesaje sublime, prin care el însuşi, jucându-se de-a calul devine capabil să treacă peste fricile lui, întărindu-şi astfel încrederea în sine.
Să aruncăm așadar, o privire la calul din poveşti. Calul în basmele populare galopează prin adâncuri, este fermecat, mâncător de jăratec, este ajutorul lui Făt-Frumos în toate încercările extraordinare prin care trece. Calul este simbolul vieţii şi al morţii. Mulţi consideră calul simbol al inconştientului, corespondentul acelei părți a psihicului uman care exprimă intuiția precisă, clară, întotdeauna corectă, dublată de o minte ageră și curioasă. Omul şi calul au o relaţie deosebită. Ziua călăreţul conduce, iar calul i se supune orbeşte. Noaptea însă, rolurile se inversează: calul devine călăuză clarvăzătoare. Călăreţul, deşi este văzut în basme drept stăpân, ca un erou chibzuit, care conduce calul spre o ţintă bine definită, şi el la rândul lui este capabil de compromis, lăsându-se în seama puterilor supranaturale ale calului. În basmul cult, călăreţul îşi depăşeşte chiar şi condiţa ajutat de un cal alb. Calul arhetipal al basmului cult răpune şi triumfă. Calul lui Harap-Alb, de exemplu, îl omoară pe uzurpator, ridicându-l până în înaltul cerului, de unde îi dă drumul. Este, de altfel, una dintre puţinele situaţii în care calul îşi dezvăluie adevăratele puteri.
Basme despre cai: Prâslea cel voinic, Harap-Alb, Zâna zorilor, Făt-frumos, Fiul Iepei

Calul în mitologie

În mitologia clasică, calul este animalul preferat al zeilor, un tovarăş de nădejde. Cavalerul trac, de exemplu, este un tânăr zeu al tracilor, reprezentat călare pe cal, adesea identificat de către grecii antici cu zeul Heron. Cavalerul trac este un simbol protector, care veghează asupra întregului areal carpatic și danubian. Luptă pentru a înfrânge iarna și a readuce lumina caldă a verii. Simbol protector, imaginea cavalerului trac veghează asupra drumurilor din întreg arealul carpatic și danubian. În ţara noastră s-au găsit cel puțin 200 de imagini de epocă, atestând cultul Cavalerului Trac în Dobrogea, Oltenia şi Transilvania.

Calul în dansurile populare

Căluşul, zeul cabalin este forma contemporană a cultului calului. Cultul trăieşte şi în zilele noastre sub forma unor dansuri populare: Căluşul la Rusalii, Căluşerii la Crăciun. Din 2005, dansul „Căluşul” este considerat o capodoperă culturală a omenirii, fiind inclus pe lista patrimoniului cultural al UNESCO.

Calul în romane și desene animate

Desenele animate cu ponei sunt foarte apreciate de cei mici, precum „Micul meu ponei”. În aceste desene animate, căluții sunt prezentați ca niște animale vesele, cu o atitudine pozitivă, activi și vioi. Poneii, personajele principale ale acestor desene animate, reprezintă de fapt forma contemporană a calului arhetipal, fermecat, care este un bun prieten al omului.
Romanul „Black Beauty – Povestea unui cal, de Anna Sewell, este o poveste sensibilă, traită prin ochii unui cal, scrisă la persoana întâi singular, despre cruzimea, dar și generozitatea de care dau dovadă oamenii față de cai. Este o operă clasică, care captivează atenția copiilor, educându-i astfel indirect, nonformal.

Calul în folclorul copiilor
Calul apare și în multe rime, zicători, fiind o dovadă clară că ”bățul încălecat” a fost cândva jucăria preferată a celor mici. În aceste rime din folclorul copiilor, căluțul este prezentat ca un personaj vesel, activ, un bun tovarăș al micului călăreț.
Iată câteva rime:

Către luna plină
Lună plină.
Na-ți curea
Lună plină,
Să faci șa;
Cobori la noi în grădină,
Na-ți brîu,
Că ești mîndră și frumoasă,
Să-ți faci frîu;
Ești a nopților crăiasă;
Na-ți piele,
Cal ai – și n-ai,
Să-ți faci căpețele!
Frîu și căpețele n-ai.

E frumos si nărăvaș
Tropa, tropa prin oraș
E căluțul di,di,di
Prieten bun pentru copii.

Eu căluțul mi-l iubesc
Coada, coama-i netezesc,
și-o să plec în goana mare
Să vă văd pe fiecare.

Calul pe băț – jucărie homemade

Calul pe băț este o jucărie foarte veche, apărută chiar înainte de anii 1500. Pieter Breugel în 1560 pictează, de exemplu ”bățul încălecat” ca pe o jucărie preferată a copiilor.  Această jucărie poate fi ponei, bidiviu sau mârțoagă, supereroul în care se oglindesc dorințele, fricile și visele celui mic. ”Bățul personificat”, pe lângă faptul că e jucărie educativă cu ajutorul căreia copilul evoluează sănătos, jucându-se, poate fi și un material didactic prețios, un canal de comunicare, prin care îi transmitem copilului nostru cunoștințe și informații despre mediul înconjurător.
Astăzi vă propun să confecționăm un căluț pe băț, căci jucăriile cele mai prețioase sunt jucăriile pe care nu le uităm niciodată. Jucăria bună este folosită zi de zi.

Materiale necesare:
o şosetă groasă
aţă şi ac
fir de bumbac (de tricotat)
foarfecă
nasturi
eşarfă
bucăţi de material textil (fleece)
ţeavă de plastic (3 metri costă aproximativ 2 lei)
vatelină dintr-o jucărie de pluş pe care nu o mai folosim
panglică

Instrucţiuni:

Pentru primul căluţ creat, pe care fiul meu l-a denumit cal andaluz, deoarece era făcut dintr-o şosetă de lână gri, am folosit o coadă de mătură de lemn. L-am comparat cu acei căluţi cumpăraţi din comerţ şi am constatat că, în loc de coada de mătură ar fi mai bine să folosim o ţeavă de plastic, deoarece  jucăria va fi mult mai uşoară.
Luăm deci, o ţeavă de plastic de 50 de centimetri. Alegem o şosetă mai groasă. Avem nevoie şi de un pumn de vatelină pentru a modela capul căluţului. E suficient să desfacem o jucărie de pluş veche şi să refolosim vatelina din ea. Umplem şoseta cu vatelină şi înnodăm capătul ei cu o eşarfă sau  cu o sfoară.
Acum putem crea ochii căluţului. Luăm doi nasturi identici şi îi coasem simetric pe capul căluţului.
Pentru urechi tăiem două triunghiuri din material textil,  le poziţionăm pe şosetă şi le coasem simetric.
Coama se face la fel de uşor. Înfășurăm firele de bumbac pe un caiet și le tăiem capetele. Astfel obținem fire de aceeași lungime. Nu trebuie să mai facem altceva, decât să coasem firele de tricotat pe capul căluțului.
Căpăstrul este creat dintr-o bucată de panglică, înfăşurată pe capul căluţului şi legată în spate, pe coamă.

Articol de Imola Ognean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.