Metode alternative pentru suflarea nasucului bebelusului

nasulbig

Copilul bolnav este irascibil și cooperează greu cu noi. Cu cât este mai micuț, cu atât e mai greu să-i dăm medicamentele, iar suflatul nasului poate fi o adevărată provocare. Norocoase sunt acele familii ale căror copii acceptă de bunăvoie aspiratoarele nazale. Din păcate, noi nu facem parte din această categorie. Singura modalitate de a ne convinge copilul să folosească orice tip de aspirator nazal este să recurgem la autoritatea părintească, al cărei motto ar putea fi : ” Nu se discută, se execută”. Ei bine, nu vrem să apelăm la astfel de metode drastice. În schimb, ne-am pus pe treabă și am căutat soluții de compromis, care să fie cât de cât eficiente, dar în același timp, să fie acceptate din proprie inițiativă și de fiul nostru.

Iată posibilitățile pentru curățarea eficientă a năsucului:

1. ”Batista bebelușului”

Batista bebelușului este un aspirator nazal care se conectează la aspiratorul casnic, la un capăt, iar celălalt capăt se introduce în nara bebelușului. Practic, e cea mai simplă metodă de a le curăța nasul copiilor, spun farmaciștii. Nu este chiar așa. Se mai spune că micuților le place zgomotul aspiratorului. Ei bine, eu mă îndoiesc. Sunt convinsă că la majoritatea copiilor le este teamă de ”batista bebelușului”. Noi am încercat această metodă, dar copilașul meu nu a reacționat bine. A doua oară nu a mai cooperat, i s-a făcut teamă de aspirator, așa încât, o perioadă destul de îndelungată, nu am mai putut aspira nici covoarele în prezența lui. Multe mămici confirmă aceste reacții ”adverse” ale ”batistei bebelușului.”

Este bine de știut că acest aspirator nazal poate fi folosit doar dacă secreția nazală este lichidă. Altfel, înainte de extragerea mucoasei este nevoie de o substanță care să decongestioneze nasul: apă cu sare, ser fiziologic sau picături pentru nas.

Așadar, am apelat la planul B. Apăruse pe piață varianta nouă a ”batistei bebelușului”, care nu se mai conectează la aspirator, ci funcționează cu baterii Ustensila este silențiosă și aparent ușor de folosit. Dar, nici cu această variantă nu am ajuns prea departe. Singurul avantaj era faptul că nu mai eram nevoită să fac curățenie pe furiș.

Eu cred că ”batista bebelușului” este o investiție bună pentru copiii mai mari, de la 3 la 6 ani. În această perioadă, micuții nu știu să-și sufle nasul suficient de bine, dar sunt destul de inteligenți să priceapă că, procesul de curățare a nasului nu doare, nu produce nici cel mai mic disconfort.

2. Aspiratorul nazal cu pompiță

Aspiratorul manual este compus dintr-o pompiță cu un tub subțire la capăt, care este introdus în nara copilului. Pompița nu face zgomot, dar nici nu extrage secrețiile nazale suficient de bine. Este nevoie să îl folosim de multe ori, iar copiii în general le tolerează un timp, după care nu mai vor să coopereze.

3. Uleiul esențial de eucalipt

Uleiul esențial de eucalipt este indicat pentru afecțiuni ale căilor respiratorii: bronșite acute și cronice, gripă, tuberculoză pulmonară, cangrenă pulmonară, astm, tuse. Desfundă bine nasul și îi calmează pe copii. Cel mai eficient este să îl folosim, după ce am fluidizat puțin secrețiile nazale cu ser fiziologic sau cu apă cu sare.

Unguent cu eucalipt

Diluăm 1-3 picături de ulei de eucalipt într-o linguriță de ulei de măsline și îl punem într-un recipient cu capac. Noi folosim tuburi sterile cu capac, pe care le cumpărăm din farmacie pentru păstrarea uleiului. Îl ungem sub năsuc pe copilaș cu acest ”unguent”. Uleiul de măsline protejează pielea în jurul nasului. Noaptea este deosebit de utilă această metodă. Desigur, nu va desfunda de tot nasul bebelușului, dar suficient încât să poată dormi.

Bomboane ”home-made” cu eucalipt

O altă metodă, pentru copiii mai mari de 1 an, ar fi să punem 1-3 picături de ulei esențial de eucalipt într-o linguriță de miere, iar compoziția să o amestecăm bine. Gustul va semăna mult cu bomboanele pe care le găsim și în comerț, precum Negro sau Halls. E important să alegem un ulei esențial de eucalipt, de bună calitate, care are prospect, unde apare specificat faptul că poate fi folosit pentru uz intern. Înainte să folosim această metodă, ar fi bine să cerem și părerea medicului de familie.

Aromaterapie

Aromaterapia este o metodă naturală și destul de eficientă. Punem 1-3 picături de ulei de eucalipt în farfurioara unei candele plină cu apă. Prin această metodă, putem umidifica ușor aerul, iar vaporii astfel inhalați ajută la desfundarea căilor respiratorii.

Seara, când îi facem băița copilului, putem pune în apă câteva picături de ulei esențial de eucalipt. Baia este o cale foarte plăcută de a scăpa de secrețiile din năsuc. Uleiurile se adaugă înainte de a începe baia și nu mai devreme, deoarece, datorită căldurii, ele se evaporă ușor. Este important de reținut că nu trebuie depășită doza, pentru că, în cantități mari, uleiurile sunt iritante pentru piele și mucoase.

4. Suflarea năsucului cu apă călduță

Dacă năsucul este decongestionat, îl putem ”sufla” și cu apă călduță. Îi spălăm fața copilului ușor cu apă călduță și îi masăm năsucul, folosindu-ne de mișcări de netezire, pornind de la baza nasului până spre vârf. Clătim cu apă călduță secrețiile astfel extrase. Această metodă este mai eficientă decât suflarea nasului folosind batiste de hârtie, deoarece nu riscăm ca celui mic să i se irite pielea din jurul nasului.

5. Metoda noastră personală de curățare a năsucului

Pasul 1. : fluidizarea secrețiilor cu ser fiziologic sau apă cu sare de mare (de câte ori este nevoie)

Pasul 2: suflarea nasului – folosind apă călduță (de câte ori este nevoie)

Pasul 3: ungerea năsucului cu eucalipt diluat în ulei de măsline (2-3 ori pe zi și noaptea)

Pasul 4.: aromaterapie cu eucalipt sau lavandă ( o dată, seara înainte de culcare).

 Articol de Imola Ognean

Un raspuns pentru Metode alternative pentru suflarea nasucului bebelusului

  1. vio a spus:

    Aceeasi problema o avem si noi. Insa se extinde, nu accepta nici medicamente. Are trei ani si sase luni si este un chin perioada de raceala. Va multumesc pt idei. Extrem de utile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.