Tehnici si idei de pictura pentru cei mai mici pitici

picturam

Desenul şi pictura sunt activităţi educative care merită mai multă atenţie din partea adulţilor. Desigur, copiii sub trei ani nu au muşchii degetelor suficient de dezvoltaţi, încât să poată ţine în mână un creion subţire sau o pensulă, dar acest lucru nu înseamnă că nu se pot bucura de pictură. Ei pot experimenta diferite tipuri de texturi, suprafeţe, materiale, vopsele şi îşi pot dezvolta abilităţile motrice. Fiecare copil trecut de doi ani ar trebui să aibă acasă câteva ustensile pentru desen şi pictură: creioane cerate groase, tempera, acuarele, trafalet, burete şi bloc de desen. Chiar dacă nu ne ocupăm de cei mici zi de zi, ar fi bine ca măcar o dată pe săptămână să le oferim posibilitatea să picteze. Iată câteva idei şi tehnici care ne pot fi de ajutor! 

Ştampilarea

Copiii ştampilează cu mare drag, chiar şi cu degeţelele lor. La fel de mult apreciază şi ştampilele create de noi, din mere, cartofi, ceapă sau din dopuri de plută. Ștampilele create manual sunt mai valoaroase şi mai educative decât cele cumpărate din magazin. Dezvoltă imaginaţia copiilor, pentru că au forme simple precum: cercuri, pătrate, triunghiuri sau inimi. Combinarea acestor elemente dezvoltă percepţia şi îmbogăţesc imaginaţia. Ştampilele cumpărate din comerţ reprezintă o figurină gata făcută şi nu lasă loc dezvoltării percepţiei vizuale.


Desen în griş

Desenatul în griş se bazează pe principiul figură-fond al psihologiei Gestalt, conform căreia unele forme pot fi mai pregnante decât altele. Acest principiu este considerat fundamental pentru dezvoltarea percepţiei vizuale. Pentru această tehnică, avem nevoie de o tavă mare şi colorată, pe care punem un strat subţire de griş, mălai sau nisip. Copilul poate desena diferite forme cu degetul, dând la o parte grişul, astfel încât fundul tăvii să devină vizibil. În acest fel, poate lua naştere un desen în culoarea tăvii.

Pictură cu trafaletul

Pensula poate fi prea subţire, dar cu un trafalet mic şi copilașii pot avea creaţii valoroase. Această tehnică poate fi văzută şi ca un joc senzorial, prin care copilul cunoaşte diferite texturi şi vopsele. Cu trafaletul putem picta pe hârtie, pe asfalt, pe pietre, chiar şi în baie, pe faianţă. Pentru pictat putem folosi tempera, pastă de dinţi şi acuarele, dacă copilul nu are obiceiul să guste tot ce este colorat. Cei pofticioşi pot picta cu iaurt colorat câteva picături de sirop de vişine, de exemplu. E bine să-i dăm libertate de exprimare celui mic. Să-şi aleagă singur culorile şi tema picturii! Sigur, munca lui va arăta ca o mâzgălitură în ochii noştri. Nu avem însă, de ce să fim nemulţumiţi. Trebuie să ne bucurăm de operele de artă împreună cu piticii. Până la urmă, „repetiţia este mama învăţăturii”!

Pictură cu paiul

Pictura cu paiul este o altă modalitate de a da semnificaţie unei forme. Cerneala colorată este cea mai potrivită pentru această tehnică, dar putem folosi şi acuarele diluate cu apă. Putem crea flori, copaci, soare, arici şi multe alte forme.

Cum procedăm? Punem o pată mare de cerneală pe o foaie şi o suflăm în diferite direcţii cu un pai. Mai multe amănunte legate de această tehnică găsiţi aici.

Articol de Imola Ognean

2 Responses to Tehnici si idei de pictura pentru cei mai mici pitici

  1. Mari a spus:

    Am incercat pictura cu paiul. A fost tare distractiv. 🙂

  2. Interesant articol. Unde as putea afla mai multe despre
    Tehnici si idei de pictura pentru cei mai mici pitici ?
    Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.