Vacanta in familie, acasa in Romania

postmare

 Se apropie vacanța de vară și toți ne facem planuri de concediu. Vă invit să explorăm destinații în România pitorească, împreună cu familia, unde și cei mai mici pitici se vor distra de minune. Se pot da cu barca, cu trenul, pot călări, înota sau de ce nu viziona un film în subteran.

Vulcanii noroioși

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vulcanii noroioși sunt localizați în Subcarpații de Curbură, în localitatea Berca, jud. Buzău, fiind formați datorită erupțiilor de gaze din pământ, care antrenează spre suprafață nămol și apă. Noi i-am vizitat acum cinci ani, când am decis să ajungem la mare cu motocicleta. Ne-am dus spre Buzău și am deviat puțin de la traseu, pentru a vizita acest loc unic în Europa. Este un loc atât de deosebit, încât la un moment dat am avut impresia că nu sunt în România. Noi nu am petrecut noaptea aici, dar familiile din Mureș care decid să meargă la mare cu mașina pot include, cu ușurință, vulcanii noroioși în itinerarul lor. Chiar lângă vulcani este o pensiune unde pot petrece o noapte, în cazul în care călătoresc cu prichindei. Traseul Mănăstirea Berca – La Fierbători – Mănăstirea Rătești – Pâclele mari – Pâclele de la Beciu este recomandat pentru o vizită cu mașina, cu opriri de-a lungul drumului. Se pornește de la Berca ( 21 km Est de Buzău, DN 10)

Sovata și Salina Praid

salina_praid2_06621300

N-am cum să nu scriu despre Sovata. Îi sunt datoare acestui loc pitoresc din județul Mureș măcar cu câteva rânduri, pentru că l-am vizitat de atâtea ori, vara, dar mai ales iarna, la schi. Sovata este un loc ideal pentru o mini-vacanță și cu cei mai mici pitici. Lacurile sunt renumite atât pentru efectul terapeutic, cât și pentru fenomenul de heliotermie. Renumele staţiunii Sovata se datorează lacurilor Ursu, Aluniş, Verde, Negru, Roşu, Mierlei şi Şerpilor. Stațiunea este ideală pentru plimbări scurte pe marginea lacurilor și de ce nu, putem încerca și o băiță cu cei mai curajoși prichindei. În Sovata, găsiți cazare pentru toate buzunarele. De la pensiuni mai mici până la hoteluri de cinci stele, există oferte diverse.

Dacă vă hotărâți să petreceți câteva zile la Sovata, vă recomand cu drag să vizitați și salina Praid, care se află aproximativ la 16 kilometri de stațiune. Salina Praid este una dintre cele mai mari mine de sare din țară, renumită pentru speleoterapie. În Praid este imposibil să nu observăm intrarea în salină, dar în interior se ajunge doar cu un autobuz special. Salina este deschisă zilnic, între orele 8 și 16, cu intrări din jumătate în jumătate de oră, ultima fiind la ora 15. Este amenajată pentru toate vârstele. Există și un loc numit ”mama și copilul” , unde găsiți chiar și mese de înfășat. Vizionarea unui film în cinematograful 3D este un alt mod plăcut de a petrece timp în acest mediu terapeutic.

Ochiul Beiului – Cascada Beușnița

ochiul beiului

Drumeția la Ochiul Beiului a fost printre primele trasee pe care le făcusem în familie, cu fiul nostru de un anișor. Lacul Ochiul Beiului se află în Parcul Național Cheile Nerei — Beușnița, la limita Munților Aninei cu Munții Locvei, la o altitudine de 310 metri. E un loc mirific, iar întreg traseul, care de altfel nu e foarte lung, șerpuiește în pădure. Chiar și pe caniculă putem porni la drum, umbra densă a copacilor cu siguranță ne va proteja. După vreo treizeci de minute de mers pe jos, ajungem la Lacul Ochiul Beiului. E o splendoare! Forma lacului este a unui crater cu adâncimea de 3,6 metri, iar apa este atât de curată, ușor turcoaz, încât întreg biosistemul lui poate fi admirat și observat cu atenție. Lacul este aproape de cele trei cascade ale râului Beușnița, rezervația naturală cu același nume, constituind unul din cele mai frumoase puncte turistice din Banat.

Ne putem caza în satul Sasca Montană, unde găsim chiar și cinci-șase pensiuni. (http://www.cazarelapensiune.ro/search/sasca+montana).

Vă recomand însă, să rezervați din timp camerele, pentru că este un obiectiv turistic apreciat și vizitat de mulți turiști.

Cazanele Dunării

IMG_5420

Pornind de la Orşova, mai sus, în dreptul localităţii Eşelniţa, începe intrarea în Cazanele Mici. Drumul prin Defileu se parcurge pe apă sau pe uscat. Drumul asfaltat este acceptabil, există porțiuni cu și fără gropi. În dreptul fostei localităţii Ogradena, se află celebra inscripţie de pe Tabula Traiana, amintind drumul legiunilor romane din anii 101-104, când meşterii au tăiat muntele pentru a construi drumul pe malul sârbesc. Zona este bine dezvoltată din punct de vedere turistic. Veți găsi multe pensiuni. Unele au mici piscine, iar altele sunt construite chiar pe malul Dunării, oferind un peisaj deosebit de relaxant. Principala atracție a zonei este însă vizitarea Cazanelor Dunării, cu barca. Deși acest serviciu nu este inclus în prețul cazării, de obicei se pot închiria bărci cu motor, pentru o plimbare în larg. Lungimea traseului este de aproximativ opt kilometri, parcurs în două ore. Traseul clasic include: Cazanele Mici, chipul sculptat în stâncă al regelui dac Decebal, Tabula Traiana și Mănăstirea Mraconia. Traseul continuă în bazinetul Dubova, după care urmează Cazanele Mari. Aici se face un popas și prichindeii pot intra în Grota Veterani și în gura Peșterii Ponicova.

Copiii, de asemenea, adoră plimbările scurte cu hidrobicicleta în Golful Dubovei, iar cei dornici de aventura pot practica skiul nautic.

Peștera Urșilor

Băiatul nostru a rămas profund impresionat de Peştera Urşilor din Chişcău, judeţul Bihor.

Căi de acces: pe DN-76 (Oradea-Deva), cu derivație la km 86 în comuna Sudrigiu, pe DJ-763, 16 km satul Chişcău. Am vizitat peștera anul trecut, când el era pasionat de urși. Îl interesau atât de mult, încât aveam chiar și o colecție de animale de pluș, toți urși. Ne-am gândit să-i arătăm ”bârlogul” ursului adevărat și ne-am dus la Peștera Urșilor, amenajată pentru toate vârstele,formată din patru galerii principale: Galeria Oaselor, Galeria Emil Racoviţă, Galeria Lumânărilor şi Galeria Ştiinţifică. Vizita durează în jur de cincizeci de minute, deci nu este foarte lungă. Aveți nevoie însă de haine mai groase, deoarece sunt doar 10 grade Celsius în peșteră.

Plimbare cu mocănița pe Valea Vaserului

Acest traseu este distractiv și educativ în același timp. Mocănița de pe valea Vaserului, un sat pitoresc din Maramureș, se numără printre cele cu traseele cele mai lungi, având aproximativ 56 km. Străbate creste muntoase și ajunge și la 1.100 m altitudine. Mocănița pufăie încet, se oprește periodic pentru a alimenta. O călătorie dus-întors durează aproximativ o zi de vacanță. Această excursie este mult mai distractivă dacă se duc mai multe familii, astfel copiii vor avea camarazi de joacă pe tot parcursul traseului.

Traseul fiind destul de lung, veți avea nevoie să vă cazați în localitatea Vișeul de Sus.

https://www.youtube.com/watch?v=SknKhkAvOqU

Hergheliile, ca destinație turistică

herghelia danes

O altă destinație de vacanță potrivită copiilor preșcolari este reprezentată de hergheliile amenajate, precum cea de la Daneș, de lângă Sighișoara sau Herneacova, de lângă Timișoara.

Aceste zone de agrement sunt amenajate astfel încât și cei mai mici pitici să se simtă bine. Hergheliile au de obicei spații de joacă sau o bogată zonă verde, unde copiii se pot juca, călării sau mângâia animalele. Sunt ideale pentru un sfârșit de săptămână petrecut în natură.

Vă doresc concediu plăcut!

Articol de Imola Ognean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.